Hoe een ijsbeer een trauma verwerkt en wat wij ervan kunnen leren.
Vechten, vluchten en bevriezen. Hoe werkt dit? Waarbij mensen dit natuurlijke proces vaak onderdrukken is het voor dieren in het wild dagelijkse kost. In onderstaand filmpje (2 min.) is heel mooi te zien hoe dit bij zoogdieren werkt.
Een ijsbeer is op de vlucht voor de helikopter met daarin de biologen die hem gaan verdoven met een geweer voor onderzoek. Wanneer de verdoving begint uit te werken gaat het lijf van de ijsbeer de overweldigende ervaring van bedreiging en neergeschoten zijn verwerken door te trillen en te schudden. Dit is van essentieel belang voor de overleving van de ijsbeer, want een dier in het wild dat zich niet ontdoet van opgelopen energie is ten dode opgeschreven en zal de spoedig alsnog worden opgegeten.
Wij, zoogdier mens hebben hetzelfde mechanisme in ons lichaam, het is honderden miljoen jaren oud en werkt net als bij de ijsbeer, alleen laten we het niet toe. Onze neocortex bemoeit zich ermee en onderdrukt de natuurlijke behoefte van het lijf waardoor er lichamelijke klachten kunnen ontstaan.
Wil je weten hoe dit werkt en hoe we kunnen leren van deze ijsbeer en ons voordeel ermee doen voor onszelf en in ons werk? Kom dan naar de scholing van Zorgdragers!