Tinnitus

Waarom een aparte pagina over tinnitus?

Mijn man heeft sinds begin 2019 een piep in zijn oor, ook wel tinnitus of oorsuizen genoemd. Dat was een enorme schok, want hoe ga je om met een keihard geluid in je hoofd dat je niet kunt uitzetten en waar je niet aan kunt ontsnappen? En waar komt het vandaan? En hoe kom je ervan af?

Hij belandde bij de KNO-arts en het audiologische centrum. Nadat gebleken was dat er niets technisch met hem aan de hand was kreeg hij te horen: “U moet ermee leren leven, hier zijn geen medicijnen voor’. Mijn man liet het er niet bij zitten en hij ging zelf op onderzoek uit naar alternatieven en die bleken er vollop te zijn.

Op deze pagina vind je links naar behandelingen, naar alternatieven en positieve verhalen. “Ermee leren leven’ is erg kort door de bocht, er is vaak wel degelijk iets aan te doen. Mijn man heeft in 3 maanden tijd het van een keiharde piep weten terug te brengen naar een zachte ruis op de achtergrond. De links die we hebben gevonden deel ik hieronder. Ook blijkt in een aantal gevallen Somatic Experiencing© een goede methodiek om oorsuizen te verminderen. Mocht je hier meer over willen weten, neem gerust contact met me op.

NB! De genoemde methodieken of links zijn geen garanties voor verbetering of genezing! Het is voor ieder mens verschillend wat wel en niet werkt. De bedoeling is om vooral een positief geluid te geven, dat er meer is dan het ‘maar moeten accepteren’.

  • Algemeen kun je stellen dat het lichaam om wat voor reden dan ook hoog geactiveerd/ in stress is. Dit prikkelt de tinnitus. Alles wat je kunt doen om je lijf tot ontspanning te brengen is meegenomen. Wandelen in de natuur, massages, naar fijne muziek/ geluiden luisteren, yoga, meditatie, aangename geuren etc. Kortom alles dat fijn is voor jouw is goed. Het uit je hoofd gaan en in je lichaam zakken blijkt erg behulpzaam te zijn bij de acceptatie en verminderen van tinnitus en/ of duizelingen.
  • Mijn man heeft veel gehad aan Julian Cowan Hill, een Londense ervaringsdeskundige cq. psychotherapeut. Zijn benaderwijze sluit heel goed aan bij Somatic Experiencing© , omdat ook hij het zenuwstelsel als ingang neemt. Hill geeft zelf Cranio Sacraal Therapie en bevestigde tevens: ‘Somatic Experience works fantastic for tinnitus! But, better not have your wife treat you…‘ Voor informatie en zijn boeken klik hier.
  • Dan is er nog de stichting Yokoso onder leiding van KNO-arts en tinnitusspecialist Bas de Cock van het Amstellandziekenhuis, die ik een zeer warm hart toedraag. De stichting organiseert retreats in Portugal waar een team vanuit een holistische visie mensen ondersteunt de tinnitus te verminderen. Nieuwsgierig naar deze inner silence retraite? Klik hier.
  • Het boek van Olav Wagenaar Eerste hulp bij oorsuizen is een zeer compleet overzicht van wat tinnitus is en hoe je ermee kunt omgaan. Ook geeft hij nuttige aanwijzingen voor zelfhulp. Een aanrader.
  • Stichting Hoormij heeft ook erg veel informatie over tinnitus en ander gehooraandoeningen op hun site staan en een hele reeks aan medische en alternatieve behandelingen. Het is absoluut de moeite waard daar eens te gaan kijken al was het maar om te lezen dat ermee-moeten-leren-leven een wel heel magere boodschap is om te ontvangen na de diagnose.
  • Last but least, ook voeding kan tinnitus beïnvloeden. Wat een dieet kan doen is rust brengen in je lichaam, ook dit draagt bij aan algehele ontspanning. Vitamine B12 tekort is een beruchte oorzaak van tinnitus. Julian Cowan Hill kan bijvoorbeeld niet tegen zout. Een dieet zonder suiker, gluten, melk- en vleesproducten kan ook de tinnitus positief beïnvloeden. Maar ook hierbij geldt dat dit per persoon verschillend is.